Att bestämma sig för att sälja sin bostad är ett stort beslut och det är många tankar och funderingar. När ska jag sälja? Hur mycket kommer jag att få för den? Ska jag sälja eller köpa först?
Det är inte så lätt att säga när under året det är bäst att sälja sin bostad. Det är flera saker som spelar in. Till exempel om du har tidspress på dig att sälja, och var i landet du bor.
Under maj, augusti och september säljs det flest bostäder, vilket innebär att utbudet är som störst då. Vid de tillfällen det är många bostäder ute till försäljning kan det kanske krävas att din bostad har något extra för att fånga intresset hos köparna.
Om utbudet däremot är mindre så har du större möjlighet att du får du mer betalt. Detta är något som bekräftats av flera mäklare när de blivit tillfrågade. Rådgör gärna med olika mäklare om vad de tror är bäst för just dig.
Har du möjlighet att välja när du ska sälja, ska du göra det när din bostad har minst konkurrens från liknande bostäder. Faktum är att sälja mitt i sommaren kan vara ett genidrag, utbudet är jättelågt.
Christian Lundin, VD på Lundin Fastighetsbyrå i Göteborg
Är du endast ute efter att få rekordbra betalt ska du sälja när utbudet är som lägst, sommar eller kring nyår är tider när mäklarna själva säljer sina bostäder.
Henrik Rundgren, Vice VD på Notar Sverige i Stockholm
Mäklaren värderar din bostad och ger dig information om vad din bostad kan säljas för. Du kan också göra egna efterforskningar genom att kika på tidigare försäljningar i området. Så här kan du göra:
Bevaka hur marknaden går i området där du säljer för att på så sätt få en fingervisning om du bör sälja eller köpa först.
Har du bolån på bostaden som du säljer är det viktigt att du vet hur mycket lån du har och om du har bunden eller rörlig ränta. Detta bör du ha koll på innan du skriver kontrakt på din försäljning.
Om du tror att det finns en risk för att priset på bostaden kommer att bli så pass lågt att du inte kommer kunna lösa dina bolån är det viktigt att du ringer till din bank för att diskutera hur och om det går att lösa på något annat sätt.
Har du bunden ränta på hela eller delar av ditt lån kan det innebära att du behöver betala en avgift kallad ränteskillnadsersättning när dessa lån ska lösas. Kostnaden kan bli ganska hög. Du kan själv räkna på konsumenternas.se för att se ungefär hur stor avgift din bank har rätt att ta ut.
Om du vill slippa betala ränteskillnadsersättning i samband med en försäljning kan det finnas möjlighet att banken godkänner att du tar med dig dina befintliga lån och villkor till att belåna den nya bostaden. Du fortsätter då att vara kund i samma bank. Detta förutsätter att du har skrivit ett försäljningskontrakt på bostaden du säljer men att du flyttar in i din nya bostad innan du lämnar den du säljer.