Låna

Budgivning när du säljer

Mäklaren kontaktar dem som har skrivit upp sig på en intresselista under själva visningen för att ta reda på om de är intresserade av att lägga ett bud. Om budgivningen inte redan startat gör den troligen det nu.

3 viktiga saker att tänka på vid budgivning

  • Kolla med din mäklare hur deras budgivning går till och vilken löpande rapportering du kan förvänta dig.
  • Fundera på hur du väljer köpare. Om du har några särskilda önskemål, förutom priset, som kan påverka.
  • Prata med din bank innan du skriver kontrakt. Särskilt om du tror att du kommer att sälja till ett lägre pris än vad du har lån.

 

Så funkar budgivning

En budgivning sker när det finns flera intresserade köpare. Ett bud kan lämnas på olika sätt, kolla med din mäklare hur han eller hon jobbar. Det vanligaste är att bud lämnas över telefon, via e-post eller sms. Spekulanten bestämmer helt på egen hand hur mycket han eller hon höjer sitt bud med. Både budgivare och du ska löpande bli informerade om bud som läggs och om det finns några förbehåll för lagda bud, till exempel snabbt tillträde. Inget bud är bindande förrän kontraktet är påskrivet.

En budgivning kan gå till på två sätt:

Öppen budgivning är det vanligaste och är som en auktion. Budgivarna har i detta läge möjlighet att buda över varandra. Bud läggs löpande och redovisas för dig.

Sluten budgivning är inte vanligt och innebär att buden lämnas skriftligt till mäklaren inom en viss tid. Alla bud öppnas samtidigt och du kan acceptera ett bud eller tacka nej till samtliga.

Oavsett om budgivingen är öppen eller sluten är det mäklarens skyldighet att upprätta en budförteckning där det framgår vilka budgivare som varit med. Denna redovisas sen för säljare och köpare vid kontraktskrivningen.

Det är du som säljare som bestämmer hur länge budgivningen ska pågå och det är du som bestämmer vem som ska få köpa bostaden. Du måste inte välja den som lagt högst bud. Har köparen några villkor så är det mäklarens ansvar att ta reda på dessa villkor och meddela dig dessa så att du kan fatta dina beslut ifrån det. Du har inte någon skyldighet att motivera ditt val av köpare.

När man säljer en bostad är det ofta man förväntar sig att det blir budgivning och att slutpriset blir högre än utgångspriset/acceptpriset.


Fördjupning

Måste acceptpris accepteras?

Nej, du väljer vilket pris du vill sälja till. Eftersom du tillsammans med mäklaren satte acceptpriset så bör det ändå vara runt det priset du kan tänka dig att sälja för. Ett acceptpris innebär i regel att det är det lägsta priset du är villig att sälja för men du är aldrig tvingad till att sälja bostaden till det priset om du blir erbjuden det.

Säljarens rättigheter och skyldigheter

Om du innan giftemålet äger en bostad själv och står på lånet själv så kommer den att ingå i giftorätten (vid till exempel en skilsmässa) såvida ni inte skriver äktenskapsförord om att den ska vara din enskilda egendom. En bostad som är enskild egendom, enligt äkenskapsförord, och nyttjas som gemensam kan tilldelas den som bäst behöver den. Kontakta en jurist, advokt eller sakkunnig för att få vet mer.

Vill ni att bostaden ska ägas av er gemensamt och att ni ska stå på lånet gemensamt kontaktar ni föreningen (om det är en bostadsrätt) i fråga om ägandeskapet. Oavsett om det är en bostadsrätt eller villa bör ni kontakta en jurist, advokat eller annan sakkunnig gällande ägandeskapet eftersom det kan ha skattekonsekvenser. Kontakta banken och meddela att ni gemensamt vill stå på bolånet så kommer de att göra en bedömning av det.