Efter att ha skrivit kontrakt och betalat handpenning kommer en lite lugnare period. Oftast tar det ett par månader innan det är dags att flytta in.
Det är nu du har tid att börja fundera på hur din nya bostad ska se ut, inredning, tapeter och möblering. Och att planera själva flytten på bästa sätt. Här hittar du tips och checklistor för att allt ska gå så smidigt som möjligt.
Det är också nu du kan börja fundera över hur du vill lägga upp ditt bolån. Till exempel, vill du ha rörlig eller bunden ränta? Du får några tips längre ned.
För att sköta bostadsaffären på ett smidigt sätt, hela vägen tills du har flyttat in, kan det vara bra med en flyttchecklista. Som den här:
1. Ta reda på vem som ska städa innan inflyttningen. Vem ska du kontakta om du inte är nöjd? Om säljaren anlitar en städfirma, vem ska kontakta firman om du inte är nöjd? Många lämnar över det ansvaret till dig men det är något som du och säljaren ska komma överens om.
2. Om du också ska sälja och ännu inte lagt ut bostaden till försäljning är det hög tid att göra det nu. Lånar du pengar till din nya bostad genom SBAB måste vi se ett försäljningskontrakt på din nuvarande bostad senast två veckor innan du ska flytta in i din nya bostad.
När du har skrivit kontrakt på din nya bostad är det dags att bestämma hur du ska lägga upp ditt lån. Du ska bestämma:
Du kan välja mellan flera olika räntebindningstider för ditt lån, allt från att binda räntan i 3 månader till att binda den i 10 år.
Det som ofta kallas rörlig ränta är en ränta som är bunden på 3 månader. Det innebär att du har samma ränta under 3 månader. Därefter binds räntan ytterligare 3 månader baserat på den nya 3 månadersräntan som kan vara både högre eller lägre beroende på marknadsläget. Med rörlig ränta förändras din ränta ofta vilket kan innebära att dina boendekostnader kan förändras hastigt.
Med längre bindningstider är din ekonomi mer förutsägbar då du vet hur höga dina lånekostnader är.
Om du delar upp bolånet i flera delar kan du välja olika bindningstider på de olika lånen. På så vis får du fördelarna med både rörlig och bunden ränta. Det ger dig en möjlighet att sprida risken på ditt lån. Även om du planerar att ha hela lånet på rörlig ränta är det klokt att dela upp lånet i tre eller fyra lånedelar redan från början. På så sätt kan du snabbt binda en eller flera lånedelar längre fram.
Historiskt har det oftast lönat sig över tid att ha rörlig ränta. Men det kan vara bra att tänka igenom en extra gång innan du bestämmer dig för om du vill ha rörlig ränta eller om du ska binda delar av, eller hela, ditt lån.
Det är alltid bra att amortera på bolånet eftersom det gör att storleken på ditt lån minskar. När lånets storlek minskar gör även dina räntekostnader det eftersom de baseras på hur stort lån du har. Med andra ord, ju mer du amorterar desto lägre blir din räntekostnad.
Om du har ett bolån på 50 % eller mer av bostadens värde och/eller lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, omfattas du av amorteringskrav. Det innebär att:
Vi rekommenderar att du kombinerar amortering med ett eget sparande varje månad så att du alltid har en buffert för oförutsedda utgifter.
När du skaffat ett nytt boende är det en bra idé att spara pengar. Ett sätt är att öppna ett sparkonto där du lägger undan pengar varje månad. Det kan vara bra att jämföra olika sparkonton och deras villkor innan du öppnar.
Vårt sparkonto har bra ränta, fria uttag och omfattas av insättningsgarantin.
Du bör ha försäkring för både ditt hem och ditt lån. Beroende på vilken bank du väljer kan försäkringarna ha olika namn. SBAB hjälper dig gärna att teckna försäkringar till förmånliga priser via våra samarbetspartners.
Vi kan hjälpa dig med försäkringar.
Hemförsäkringen vi erbjuder gäller för alla som är folkbokförda på adressen. Vi erbjuder hemförsäkringar i två varianter:
Är ditt nya boende en bostadsrätt måste du ha ett bostadsrättstillägg. Detta ingår givetvis i SBABs bostadsrättsförsäkring.
Låneskydd är en försäkring som är kopplad till bolånet. Vi har två varianter:
Kontakta oss så hjälper vi dig att se över dina försäkringsbehov och går igenom vad som är bäst för dig. Du når oss på 0771-45 30 00.
Bostadsrätt – medlemskap i en förening
Efter kontraktskrivningen skickar mäklaren en begäran om medlemskap i bostadsrättsföreningen åt dig. Oftast blir du godkänd av föreningen utan problem och det ska till något speciellt för att de inte ska godkänna dig. Det är dock upp till varje förening, så det kan skilja sig åt. Om du inte godkänns går köpet tillbaka till säljaren och handpenningen tillbaka till dig. Ingen av parterna har rätt till skadestånd.