Publicerad: 19 december, 2024

Nytt EU-direktiv vill öka energieffektiviseringen

EU-direktivet EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) är direktivet om byggnaders energiprestanda och är en viktig del för att nå EU:s klimatmål*. Direktivet ska bidra till ökad energieffektivitet och minskade klimatutsläpp i fastighetssektorn. Direktivet kommer att införas i svensk lagstiftning den 29 maj 2026 och gäller alla typer av byggnader. Som bostadsrättsförening kan ni redan nu förbereda er genom att diskutera energisparande åtgärder i styrelsen.

Det finns många fördelar med att se över bostadsrättsföreningens energiförbrukning. Genom att få koll på föreningens energiförbrukning får man en större förståelse för föreningens energirelaterade driftkostnader och en (för) hög energiförbrukning kan även signalera behov av kommande investeringar. Dessutom är det smart att ligga steget före och göra enklare energieffektiviserande åtgärder redan nu, som passar vid sidan om redan planerat underhåll. För bostadsrättsföreningar kan det bland annat innebära åtgärder för bättre isolering, smartare energistyrning och övergång till förnybar energi.

– Bostadsrättsföreningar som aktivt jobbar med att optimera sin energiförbrukning och investerar i energieffektiviserande åtgärder kommer att ha ett försprång. Även om vi idag inte exakt vet hur kraven kommer se ut är det bra att börja förbereda sig redan nu och arbeta proaktivt, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef SBAB.

EU-direktiv om byggnaders energiprestanda, EPBD

Enligt EU-kommissionen står EU:s byggnader för 40 procent av energikonsumtionen och 35 procent av växthusgasutsläppen. EPBD, ”direktivet om byggnaders energiprestanda” ska leda till ökad energieffektivisering och minskade klimatutsläpp i byggnadssektorn. Målsättningen med direktivet är att medlemsstaternas byggnadsbestånd i genomsnitt ska nå nollutsläpp senast 2050. Arbete pågår nu bland annat på Regeringskansliet, Boverket och Energimyndigheten för att införa direktivet i svensk lagstiftning.

Underhållsplanen - ett viktigt verktyg för bostadsrättsföreningar

Genom att tänka mer långsiktigt och strukturerat jobba med underhåll, ta hand om skador tidigt och planera för investeringar kan man påverka kostnaderna på sikt. Energieffektiviserande åtgärder, som exempelvis byte till treglasfönster, justering av värmesystem eller installation av solpaneler, kan hjälpa föreningen att minska sina driftskostnader och samtidigt bidra till hållbar omställning. Dessutom blir det lättare att förutsäga driftkostnader och stå bättre rustad mot ett förändrat klimat.

– Underhållsplanen hjälper dig som sitter i styrelsen att få överblick, skapa struktur samt att prioritera renoveringar och investeringar. Åtgärda enklare saker först, ta ett steg i taget och gör en plan för större investeringar. Att vänta kan bli både dyrare och mer besvärligt, säger Karin Stenmar.


Karin Stenmar tipsar

  • Gör en energikartläggning med hjälp av en energikonsult och få en bild av föreningens energiförbrukning samt lämpliga åtgärder.
  • Identifiera lågt hängande frukter. Vad kan ni göra redan nu för att spara energi?
  • Tänk framåt, planera för investeringar och finaniseringsbehov samt ta hjälp av underhållsplanen.

  • Kommunicera med medlemmarna och ge tips om hur de kan bidra, till exempel genom att sänka inomhustemperaturen.

  • Håll dig informerad om vad som är på gång. Att prenumerera och läsa vårt nyhetsbrev är ett bra sätt. Under våren kommer vi bland annat följa utvecklingen av EPBD och informera om energikartläggning och vad man som brf kan göra för att minska sina driftskostnader.

Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Börja med att prata med din bank. Vi på SBAB hjälper gärna till och stöttar kring din förenings ekonomiska förutsättningar. Vi kan exempelvis titta på belåningsutrymmet och diskutera framtida underhåll. Med många bostadsrättsföreningar som kunder har vi byggt upp en bred kunskap om vilka utmaningar som brf:er har. Vi jämför med liknande fastigheter och kan få fram uppskattade driftkostnader. SBAB samarbetar med teknikkonsultföretag. I kommande artiklar kommer vi fördjupa oss inom energikartläggning som syftar till att optimera fastighetens energiförbrukning. Hör av dig så berättar vi mer!

Läs också