Publicerad: 15 augusti, 2024

Troligt med flera sänkningar av styrräntan och den rörliga bolåneräntan framöver

Den 15 augusti publicerade SBAB årets fjärde nummer av rapporten Boräntenytt. Nedan redovisar SBAB:s chefsekonom Robert Boije de huvudsakliga slutsatserna. Han kommenterar även den senaste informationen om inflationen som statistikmyndigheten, SCB, publicerade dagen innan. Vi hoppas och tror att den informationen är värdefull för dig som redan är SBAB-kund eller för dig som funderar på att bli det.

Inflationen sjönk för andra månaden i rad i juli

Den 14 augusti redovisade SCB siffror över hur hög inflationen var i juli mätt som förändringen av den allmänna prisnivån i Sverige det senaste året. Dessa siffror avser att fånga upp hur mycket dyrare konsumtionen har blivit för oss hushåll. Det finns flera olika mått på inflationen. Två av dessa är särskilt intressanta för Riksbankens beslut om styrräntan och ränteutvecklingen i stort. Det ena av dessa två mått heter KPIF och visar hur hög inflationen har varit när man räknar bort den effekt som Riksbankens höjningar av styrräntan har haft på hushållens bolånekostnader. Det andra måttet kallas KPIF-XE. Det rensar i tillägg till KPIF också bort delar av den effekt varierande el- och drivmedelspriser har haft på inflationen. Energipriser varierar vanligtvis väldigt mycket månad för månad och när effekterna av detta rensas bort får Riksbanken bättre information om den så kallade underliggande inflationen i svensk ekonomi (också ofta kallad kärninflationen).

Mätt med KPIF låg inflationen i juli på 1,7 procent, det vill säga tydligt under Riksbankens mål på 2 procent. Det var andra månaden i rad som inflationen, mätt på detta sätt, låg under Riksbankens mål. Mätt med det alternativa måttet KPIF-XE, låg inflationen på 2,2 procent, det vill säga i stället lite över målet. Vår bedömning av detta är att inflationen nu sammantaget ändå ligger i linje med Riksbankens mål. Vår bedömning är också att vi bör kunna förvänta oss en inflation i linje med målet även kommande månader och att inflationsspöket därmed är besegrat fullt ut (åtminstone för denna gång). De flesta av de faktorer som höga olje-, naturgas-, frakt- och elpriser, samt globala livsmedelspriser som bidrog till att dra upp inflationen under hösten 2021 och våren 2022, är nu nere på normala nivåer igen.

 

Riksbanken väntas sänka räntan mer än vad den hittills sagt

När Riksbanken i slutet av juni senast fattade beslut om styrräntan lämnade man den oförändrad. Man flaggade då dock för att styrräntan kunde komma att sänkas 2–3 gånger till i år, utöver den sänkning som de gjorde i maj. Vår bedömning är att det kan bli 4 sänkningar till under hösten och sedan ytterligare sänkningar därefter (se tabell 1). Skälet till det är, förutom de senaste månadens betydligt lägre inflation, att arbetslösheten fortsätter att öka samt att vi hushåll sammantaget har dragit ner på vår konsumtion ganska mycket. De båda senare faktorerna brukar i sig bidra till lägre inflation. Vi förväntar oss därmed att Riksbanken sänker styrräntan totalt fem gånger i år. Det ligger helt i linje med den bedömning och prognos som vi i stort sett har stått fast vid ända sedan i augusti förra året.

Tabell 1: Sänkningar av styrräntan - prognos

Källa: SBAB


Troligt med markant nedjusterade bolåneräntor för alla bindningstider till januari nästa år

Om vi får rätt i vår prognos för styrräntan, kan den rörliga bolåneräntan, mätt som den genomsnittliga räntan på hela bolånemarknaden, väntas sjunka markant framöver (se tabell 2). Vår bedömning är att den rörliga bolåneräntan är nere på 3,6 procent i januari nästa år för att sedan fortsätta att sjunka ner mot 3,2 procent till samma månad året efter. Så som vi ser på ränteläget framöver bör du som bolånetagare ställa in dig på rörliga bolåneräntor på strax över 3 procent på lite sikt och på räntor runt 4 procent för de längre bindningstiderna.


Tabell 2. Framtida bolåneräntor med olika bindningstid – prognos

Procent

3 mån

1 år

2 år

3 år

4 år

5 år

Sep 2024

4,1

3,9

3,6

3,4

3,3

3,3

Jan 2025

3,6 (3,8)

3,6 (3,7)

3,5 (3,7)

3,4 (3,6)

3,4 (3,6)

3,5 (3,6)

Jan 2026

3,2 (3,3)

3,3 (3,3)

3,4 (3,4)

3,5 (3,5)

3,7 (3,7)

3,7 (3,7)

Jan 2027

3,3 (3,4)

3,4 (3,5)

3,6 (3,6)

3,7 (3,7)

3,9 (3,8)

3,9 (3,9)

Jan 2028

3,4 (3,4)

3,5 (3,5)

3,6 (3,6)

3,8 (3,8)

4,0 (3,9)

4,0 (4,0)

Anm. Prognosen avser genomsnittliga snitträntor på hela bolånemarknaden – inte SBAB:s list- eller snitträntor. Föregående prognos från maj 2024 i parentes.

Källa: SBAB


Så påverkar de väntade räntesänkningarna dina bolånekostnader i kronor räknat - beroende på storleken på dina lån

I tabellen nedan har vi räknat ut hur bolånekostnaden kan komma att ändras framöver för bolån mellan 1 och 4 miljoner kronor med rörlig ränta. Får vi rätt i vår prognos över den rörliga bolåneräntan, kan ett hushåll med ett bolån på 2 miljoner kronor med rörlig ränta se fram emot ungefär 960 kronor i minskade räntekostnader per månad från juli i år till januari nästa år och med ytterligare 480 kronor i månaden till januari 2026 (se tabell 3).


Tabell 3. Så mycket sänks räntekostnaden per månad för olika stora bolån givet prognosen på 3-månaders snittränta

Kronor per månad

 

1 mnkr

2 mnkr

3 mnkr

4 mnkr

Jan 2025 jämfört med Jul 2024

-478

-956

-1 619

-2 158

Jan 2026 jämfört med Jan 2025

-242

-485

-794

-1 094


Källa: SBAB

Binda eller inte binda räntan?

I valet mellan att binda räntan eller välja rörlig ränta som binds om vart tredje månad är det rent kostnadsmässigt, enligt vår nu aktuella ränteprognos, dyrare att binda räntan på 1–2 år jämfört med att välja rörlig ränta, samma kostnad att välja rörlig ränta och 3 års bindningstid, men något billigare med 4–5 års bindningstid jämfört med rörlig ränta (se diagram 1).

Diagram 1. Bunden jämfört med rörlig ränta givet ränteprognosen

Anm.: De gula staplarna visar den genomsnittliga årliga räntan vid val av tremånaders (rörlig) ränta om den följer SBAB:s prognos. De orangea staplarna visar respektive bedömd fast ränta i början av september. Räntorna avser snitträntor på bolånemarknaden som helhet och inte SBAB list- eller snitträntor.

Källa: SBAB

På lite sikt tror vi att de lite längre bundna räntorna hoppar upp lite igen efter den senaste tidens nedgång. Möjligen kan det i närtid öka intresset något för de lite längre bindningstiderna. Samtidigt ser vi nu att det är en historiskt mycket stor andel nya bolånetagare som alltjämt väljer rörlig ränta.

Valet av räntebindningstid är inte givet i nuvarande läge. Förutom att prognosen för de olika räntorna som alltid är förknippade med osäkerhet, beror det på hur man som bolånetagare ser på olika risker och vilka marginaler man har i sin ekonomi för att kunna hantera oväntade förändringar i räntekostnaderna.


Några avslutande ord

Det är avslutningsvis på sin plats med en liten brasklapp: Det finns – som vi med all tydlighet har sett de allra senaste åren – risker i vår omvärld som kan ändra bilden över ränteutvecklingen. Det är viktigt att väga in som bolånetagare. Till exempel skulle ett mer fullskaligt krig i Mellanöstern kunna trissa upp både bränsle- och fraktpriserna igen och därmed inflationen. Låt oss hålla tummarna för att så inte blir fallet – och förstås inte bara för inflationens och räntenivåns skull.

Vill du ta del av vårt senaste nummer av Boräntenytt i sin helhet kan du ladda ner det här. Du kan också, om du vill, prenumerera (förstås kostnadsfritt) på kommande nummer här.


Hoppas att du – som jag – har haft en skön och avkopplande sommar!

På återhörande!

Robert Boije,
Chefsekonom, SBAB

Läs också