Publicerad: 28 augusti, 2024
Svåra ekonomiska tider kan vara ett hinder för de som vill gå skilda vägar. SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner. Resultatet visar att singelföräldrar med medianinkomst inte har råd att köpa en genomsnittlig trea i någon av kommunerna. Vi vill tipsa om några saker för att få ekonomin att gå ihop vid en eventuell separation.
Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik. Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade under pandemin, men också på det ekonomiska läget som sätter käppar i hjulen för de par som vill gå skilda vägar.
– Att skilja sig är dyrt. De senaste årens ekonomiska turbulens har inte gjort det lättare. För många innebär en skilsmässa en livsomvälvande förändring, alltifrån en känslomässig berg-och-dalbana till förändrade familjerelationer och nya logistiskutmaningar. Att behöva hitta ett nytt boende i en sådan situation kan vara oerhört stressande, säger Catharina Henriksson, presschef på SBAB.
SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att kunna köpa varsin trea på 75 kvadratmeter efter en separation. Vid granskningen har SBAB utgått från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten i kommunen. Kartläggningen omfattar Sveriges 25 största kommuner. Av sammanställningen framgår att varken en man eller kvinna givet dessa förutsättningar kan köpa en trea till sig och sina barn i någon av kommunerna.
– För många är boendefrågan den svåraste nöten att knäcka, vilket vår kartläggning bekräftar. Att varken kvinnor eller män med medianinkomst har råd med en ändamålsenlig lägenhet vid en skilsmässa är oroväckande. Risken blir att man stannar i en relation som man inte mår bra i, vilket även påverkar barnen negativt, säger Catharina Henriksson.
Även om bostadspriserna är lägre i vissa kommuner så räcker det inte för en singelförälder att få lån. Innan en bank beviljar bolån ser de över familjens ekonomi i en så kallad kvar-att-leva-på-kalkyl (KALP). I den ingår kostnader för lånet, bostaden och skäliga hushållskostnader.
– Lägre bostadspriser underlättar inte om prisfallet är en direkt följd av stigande räntor, då minskar inte boendekostnaderna. Lägre bostadspriser motverkas dessutom av ökade avgifter i bostadsrättsföreningarna och högre levnadsomkostnader såsom mat, transporter och fritidsaktiviteter. De senaste årens löneökningar har inte kompenserat för stigande räntor och hushållens ökade utgifter, och det blir extra kännbart för singelföräldrar som vill köpa bostad, säger Catharina Henriksson.