Riksbankens räntebesked — så fungerar det

Riksbankens räntebesked spelar en viktig roll för både Sveriges ekonomi och våra plånböcker. Varje gång Riksbanken justerar styrräntan kan räntorna på lån och sparande påverkas.

Här förklarar vi vad räntebesked och styrränta innebär och hur det kan påverka dig. Du hittar också kommande datum för nästa räntebesked, samt artiklar och nyhetsbrev för att följa utvecklingen av räntan i Sverige.

Räntebesked och styrränta

Riksbanken, Sveriges centralbank, meddelar regelbundet sitt beslut om styrräntan. Detta beslut är viktigt för ekonomin eftersom det hjälper till att hålla inflationen i schack och stimulera ekonomisk tillväxt. Genom att höja eller sänka räntan kan Riksbanken påverka både hur dyrt det är att låna och hur mycket du kan tjäna på att spara.

Riksbanken kommer med räntebesked åtta gånger om året. Beroende på inflationsläget kan de välja att sänka, höja eller lämna styrräntan oförändrad. Vid vartannat räntebesked ger Riksbanken ut en penningpolitisk rapport. I den hittar du en prognos för hur räntan kan förändras framöver. Du hittar den på Riksbankens webbplats.

Kommande räntebesked från Riksbanken 2025

  • 29 januari 2025
  • 20 mars 2025
  • 8 maj 2025
  • 18 juni 2025
  • 20 augusti 2025
  • 23 september 2025
  • 5 november 2025
  • 18 december 2025

Styrränta — vad är det?

Styrräntan, tidigare reporäntan, är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Det är Riksbanken som styr Sveriges penningpolitik och är oberoende av vilket parti som styr Sverige.

Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige. Det i sin tur påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och inflationen.

Om Riksbanken höjer styrräntan så brukar bankerna höja sina räntor. Det blir till exempel dyrare att låna pengar. Däremot får du högre ränta om du sparar pengar. Om styrräntan går ner så sänker i regel bankerna också sina räntor. Det brukar leda till att människor och företag lånar och handlar mer, vilket gör att inflationen ökar.

En höjning av styrräntan betyder inte att till exempel din bolåneränta ökar med lika mycket som styrräntan höjs. Samma sak gäller om styrräntan sänks. Banker sätter själv räntan och har möjlighet att höja med såväl mer eller mindre än styrräntans förändring.

Genom att ha koll på Riksbankens räntebesked kan du få en bättre bild av hur din ekonomi påverkas.

Vad påverkar styrräntan?

En av de faktorer som främst påverkar Riksbankens beslut om styrräntan är inflationen. I de fall som inflationen inte håller sig runt inflationsmålet enligt prognos, kan Riksbanken behöva göra förändringar i styrräntan. Sveriges inflationsmål är på 2 procent.

Den främsta anledningen till att Riksbanken har ett inflationsmål är att en stabil och förutsägbar utveckling av priserna skapar förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling med god tillväxt. Inflationsmålet fungerar som ett riktmärke. Det stabiliserar den inflationstakt som hushåll och företag förväntar sig kommer att råda i ekonomin.

Den aktuella styrräntan kan du se här

Här hittar du vanliga frågor och svar om räntan

Håll dig uppdaterad om räntan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje år ger vi ut tio nummer av vårt nyhetsbrev — sex nummer som djupdyker i ränteutvecklingen och fyra nummer som berör bostadsmarknaden. Genom att prenumerera får du rapporterna direkt till din mejl! Här kan du läsa mer om rapporterna Boräntenytt och Bomarknadsnytt.

I rapportserien är det vår vår chefsekonom Robert Boije och analytiker Sten Hansen som analyserar svensk ekonomi, ränteutvecklingen och bostadsmarknaden.

Börja prenumerera på nyhetsbrevet

Det är enkelt att prenumera! Klicka dig vidare på länken och fyll i din mejl i formuläret. När vi publicerar en rapport får du den direkt till din inkorg.