Publicerad: 1 juli, 2024

Almedalsveckan 2024 – en liten betraktelse av SBAB:s chefsekonom Robert Boije

Almedalsveckan 2024 är över och liksom förra året bjöd Gotland och Visby på sitt allra bästa väder. En ska ju inte gnälla över värmen, men nog lackade det ordentligt oavsett om en stod i solen eller under en tältduk när utetemperaturen i skuggan visade 28 grader.

SBAB hade detta år ett samarbete med flera olika branschnära företag under Bostadspolitik.se:s paraply. Det blev i mina ögon ett väldigt lyckat arrangemang med för samhället många viktiga frågor som avhandlades – och med en rad intressanta deltagare på scenen. Bostadsfrågan står av någon anledning sällan överst på den politiska agendan – desto viktigare då med en arena som den bostadspolitik.se tillhandahåller.

Robert Boije, Chefsekonom, SBAB


För egen del bidrog jag på tisdagen med en presentation och debatt med Nordeas chefsekonom Annika Winsth om hur stora riskerna med hushållens skulder (egentligen) är. Utgångspunkten för presentationen var SBAB:s nya insiktsrapport författad av mig och Sten Hansen.

På torsdagen gjorde jag – också på bostadspolitik.se:s scen – en makrodragning med en genomgång av läget i svensk ekonomi och på bostadsmarknaden samt med en avslutande internationell utblick. Klas Eklund kommenterade. Klas Eklund är en av Sveriges mest välkända ekonomer – och för oss ekonomer kanske mest känd för att ha författat läroboken Vår Ekonomi som sedan 1987 getts ut i 15 utgåvor. Jag läste i slutet av 1980-talet den första utgåvan på en introduktionskurs på Civilekonomprogrammet. Jag brukar säga att det var den boken som fick mig att slå in på den nationalekonomiska banan i stället för den först tänkta om marknadsföring – en kursändring (i dubbel bemärkelse) som jag aldrig har ångrat. Utan den hade jag garanterat inte hamnat som chefsekonom på SBAB – banksveriges kanske roligaste jobb för en nationalekonom! ;-)

En annan höjdpunkt under Almedalsveckan för min del var ”chefsekonom-battlet” hos Länsförsäkringar där jag - till skillnad från förra året - ingick i det vinnande laget tillsammans med Länsförsäkringars Alexandra Stråberg och Danske Banks Michael Grahn. Tävlingen rörde inte bara ekonomi. Vi fick t.ex. frågor om vem som är Polens meste målskytt i fotboll genom tiderna (Lewandowski) och hur stor andel amerikaner som svarar att de tror att de skulle besegra en grizzlybjörn i en fajt (6 procent!)

En paneldiskussion om förutsättningarna för bostadsbyggandet hos Derome och en rad andra intressanta möten hanns också med för min del. Strax innan färjans avgång från Visby till Nynäshamn deltog jag också i ett samtal på P4 Radio Gotland om det senaste räntebeskedet från Sveriges riksbank, vars ränteprognos nu närmat sig SBAB:s.

Almedalen är förstås inte bara presentationer, panelsamtal eller debatter för oss chefsekonomer. Förutom de sedvanliga partiledarsamtalen och ekonomisk-politiska seminarierna besöks Almedalen av en rad olika företag och organisationer samt företrädare för myndigheter och kommunsektorn. En viktig del för SBAB är också att träffa befintliga och potentiellt nya kunder. Därför var även – som vanligt – delar av företagsledningen och flera kundansvariga på plats. Även SBAB:s presschef och Boolis affärsområdesansvarige var på plats. På bostadspolitiks.se:s scen talade också SBAB:s hållbarhetschef Karin Stenmar och hållbarhetsstrateg Carl Lindståhl om hur kriminaliteten i byggsektorn kan bekämpas med konkreta åtgärder som samtidigt bidrar till en sundare konkurrens. Det är en för samhället viktig fråga som SBAB och inte minst Carl Lindståhl jobbat i många år med.


Tack alla kollegor i Almedalen som bidrog till en fin vecka. Nu går jag snart på semester. Solen på Gotland och den magiska havsutsikten gav mersmak!

Önskar er alla en fin sommar!

Robert Boije
Chefsekonom, SBAB