Nästa räntesänkning borde ske i augusti men möjligen väntar Riksbanken till i september
Riksbanken noterade att inflationen i grunden utvecklats gynnsamt, trots ett mindre bakslag i maj, och justerade ned prognosen för styrräntan något. Därmed öppnade de upp för att det kan komma att handla om ytterligare två till tre sänkningar av styrräntan i år.
Vi ligger – än så länge – kvar med vår bedömning att Riksbanken sänker styrräntan igen i augusti och att det blir totalt fem sänkningar i år. Vår prognos utgår från vad vi menar att Riksbanken borde göra med styrräntan givet den bedömning vi själva gör av inflationen och utvecklingen av svensk ekonomi. Vi bedömer fortfarande att inflationsutsikterna på det stora hela taget ser gynnsamma ut, men Riksbankens beslut är ett majoritetsbeslut där enskilda ledamöter kan göra enskilda bedömningar. Står det och väger kan det vara hårfint om det blir en sänkning i augusti eller först i september.
Sänkt styrränta bidrar till sänkta marknadsräntor men inte på alla räntebindningstider
Om styrräntan nu sänks i linje med vår prognos kommer det i första hand innebära lägre rörliga bolåneräntor framöver (alltså räntor på lån med tre månaders bindningstid). Även räntan på lån på uppemot tre års bindningstid bör gå ned lite grann. Däremot bör man inte räkna med att räntan på bindningstider på fyra-fem år kommer att sjunka. De räntorna har redan sjunkit markant utifrån räntemarknadens förväntningar om flera kommande sänkningar av styrräntan på den tidshorisonten från Riksbanken. En nedgång i det allmänna ränteläget ger dock viss andhämtning för många hårt pressade företag, däribland fastighetsbolag . Det ökar också förutsättningarna för en vändning på nyproduktionsmarknaden, även om man nog inte bör förvänta sig någon snabb rekyl uppåt igen.
Ny ränteprognos från SBAB i augusti
I årets fjärde nummer av Boräntenytt, som vi publicerar i slutet av augusti, kommer vi med en ny prognos där vi kommer att väga in inflationsutvecklingen i juni och juli och även Europeiska centralbankens räntebesked den 18:e juli. Skulle inflationsutfallen i juni och juli bli högre än vad vi nu ser framför oss och även ECB avisera en mer hökaktig inställning till fortsatta räntesänkningar i närtid, är det möjligt att vi drar ned antalet räntesänkningar i vår nästa prognos. Låt oss nu ändå hoppas att inflationen fortsätter att utvecklas i gynnsam riktning – och att även sommarvädret håller ställningen ett bra tag till!
Robert Boije
Chefsekonom, SBAB