Bostadsrätts­föreningens fastighetslån – få koll på räntan
Hur påverkar räntan er brf:s lån och ekonomi? Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening behöver man inte bara fundera över sina egna lån utan även föreningens. Det går att binda eller ha rörlig ränta på era lån eller ha en mix av båda.
Vad som passar er bostadsrättsförening bäst beror på föreningens ekonomiska förutsättningar. Hur belåningsgraden ser ut och hur behovet av investeringar ser ut framåt. Här tar vi upp vad som är bra att tänka på när det är dags att binda om lånen eller jämföra er nuvarande ränta på ert fastighetslån.
Som fastighetslånekund hos SBAB ingår Booli Pro brf-analys, ett verktyg som hjälper din bostadsrättsförening att få koll på ekonomin. Med Booli Pro får ni bland annat information om viktiga nyckeltal och möjlighet att jämföra med liknande bostadsrättsföreningar.
Det senaste från vår chefsekonom, Robert Boije
Många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta behov av att behöva höja månadsavgifterna när tidigare lån bundna till mycket låg ränta löper ut. Sett ur det perspektivet kan det – särskilt för bostadsrättsföreningar med relativt sett hög skuldsättning – kännas bra att veta att låneräntorna har sjunkit mycket den senaste tiden, även om vi inte tror att räntorna med de allra längsta bindningstiderna sjunker mer. Exakt vad som passar en enskild förening kan variera beroende på bland annat nuvarande storlek på föreningens skulder och framtida lånebehov. Ett gott råd brukar ändå vara att eftersträva en viss riskspridning i föreningens låneportfölj.
Robert Boije
Rörlig, bunden eller en mix av båda?
Ni kan välja ett fastighetslån med 3-månadersränta, (även kallad rörlig ränta) eller binda lånet på 1-10 år, det som kallas bunden ränta. Det går att dela upp sitt fastighetslån i flera lånedelar, fördelen med det, är bland annat att ni kan välja både rörlig och bunden ränta på era lån.
Vilket alternativ som passar er bäst beror på er bostadsrättsförening, men vi hjälper gärna till med att komma fram till ett beslut som ni känner er trygga med. Om ni ska binda räntan eller inte handlar i slutändan främst om vilka marginaler ni har i föreningens ekonomin. Det kan vara bra att diskutera igenom de olika alternativen i styrelsen och hur de påverkar brf:ens ekonomi innan ni tar ett beslut.
Om det i föreningen upplevs tryggt att veta exakt vad som ska betalas varje månad under en lång tid framöver, kan det kännas naturligt att binda lånen, vilket kan fungera som en försäkran mot eventuella ränteuppgångar. Finns det marginaler i föreningens ekonomi kan ni välja rörlig ränta, då finns alltid möjligheten finns att binda lånen om ni önskar.
Rörlig ränta
3-månadersränta, även kallat rörlig ränta, innebär att räntan justeras var tredje månad beroende på vilken ränta som gäller just då. Det går att binda ett lån med 3-månadersränta på längre bindningstid vid varje vilkorsändringsperiod, det vill säga var tredje månad.
Passar brf:er som:
- Har marginaler i sin förenings ekonomi och inte behöver veta exakt vad lånekostnaderna blir framöver.
- Vill ha möjlighet att lösa lånet på kort tid utan att det behöver kosta något.
Bunden ränta
Om ni binder ert lån på längre tid än 3 månader gäller räntan under hela lånets villkorsperiod, oavsett om räntorna går upp eller ned under den tiden.
Passar brf:er som:
- Vill veta vilka boendeekostnader föreningen kommer att ha en tid framöver.
- Inte planerar att flytta lånen eller byta bank.
(Ni kan behöva betala en ränteskillnadsersättning för att lösa det bundna lån i förtid).
Mix av rörlig & bunden ränta
Om ni låter en del vara rörlig och en del bunden sprider ni risken på olika bindningstider. Ni får koll på vad en del av lånet kommer kosta under en längre tid, medan en annan del kan bli antingen billigare eller dyrare beroende på vad som händer med räntorna.
Passar brf:er som:
- Vill sprida risken på olika bindningstider.
- Vill bli mindre känslig för ränteändringar.
Vi är stolta över att våra kunder är nöjdast i Sverige, enligt Svenskt Kvalitetsindex branschundersökning Lån och Sparande 2024.
Få ränteförslag på ert fastighetslån
Vi tycker att det ska vara enkelt för alla bostadsrättsföreningar att utmana sin nuvarande bank och undersöka SBAB:s fastighetslån. Hos oss kan ni skicka in en digital offertförfrågan när det passar er bäst, utan att behöva ringa. Allt ni behöver göra är att skicka in ett par uppgifter om er bostadsrättsförening till oss. Sen kontaktar vi er så snart vi kan med ett ränteförslag på era fastighetslån.
Kontakta oss för ett ränteförslag
Vi är experter på fastighetslån, och vi erbjuder lån till både stora och små bostadsrättsföreningar med målet att skapa en hållbar fastighetsekonomi.
- Kostnadsfri räntekoll
- Skicka in en digital offertförfrågan när det passar er
- Offertförfrågan är inte bindande
För er med fastighetslån hos oss
Funderar ni på att binda räntan eller vill prata framtida investeringar som påverkar ert nuvarande fastighetslån? Kontakta våra kundansvariga direkt.
Kostnadsfritt för kunder med fastighetslån hos oss
Booli Pro Brf-analys är ett verktyg som hjälper er bostadsrättsförening att få grepp om ekonomin. Tjänsten ger föreningen information om viktiga nyckeltal som kan jämföras med liknande bostadsrättsföreningar i området. Analysen baseras på bland annat uppgifter från årsredovisningar — i vår databas finns information från över 90 procent av Sveriges bostadsrättsföreningar.
- Få koll på viktiga ekonomiska nyckeltal
- Hitta möjligheter till att sänka kostnader
- Överblick på prisutveckling för bostadsrätterna
- Förståelse för brf:ens intäkter och kostnader
Vad tar SBAB hänsyn till när räntan sätts?
Den ränta vi erbjuder är baserad på en helhetsbedömning av föreningens ekonomi, där vi bland annat tittar på er totala belåning samt på andelen lån hos SBAB i förhållande till den totala belåningen. Vi väger också in lån per kvadratmeter, sparande och storleken på lån när vi bedömer föreningens ekonomi. Desto större del av föreningens totala belåning som ni väljer att lägga hos SBAB, desto bättre erbjudande får ni.
Den slutgiltiga räntan sätts baserat på vilken bindningstid ni väljer för era fastighetslån.
Hur går vi vidare om vi vill ta lån hos er?
När vi har skickat ränteförslaget på era fastighetslån bestämmer ni i dialog med oss om ni vill gå vidare med en låneansökan. Väljer ni att gå vidare med en låneansökan hjälper vi till att hämta kompletterande uppgifter för att kunna göra en fullständig kreditbedömning av er förening.
Kan alla bostadsrättsföreningar skicka in en offerförfrågan hos SBAB?
Hos oss kan alla bostadsrättsföreningar använda offertförfrågan. Även förvaltare i samråd med styrelsen kan skicka in en offertförfrågan.
Vad tar SBAB hänsyn till i en kreditprövning?
När vi går igenom era uppgifter och gör en kreditprövning tar vi bland annat hänsyn till:
- Föreningens ekonomi på kort och lång sikt
- Belåningsgrad
- Prisnivå och marknadspris på senaste sålda bostadsrätterna i föreningen
Varför skiljer sig räntan för lån för brf:er jämfört med räntan för privata bolån?
Lån till företag och bostadsrättsföreningar har inte en listränta som t.ex. bolån för privatpersoner och på listräntan en rabatt. Räntor för företag och brf:er sätts med en upplåningsränta i grunden (kostnaden att låna upp pengarna på marknaden) sen lägger man på interna kostnader och en marginal som i vårt fall på SBAB ska bidra till en avkastning till vår ägare staten. Det finns inga rabatter för företag och brf:er utifrån en listränta som det gör hos många aktörer för bolån till privatpersoner.
Prenumerera på vår rapportserie där vår chefsekonom Robert Boije och analytiker Sten Hansen analyserar svensk ekonomi, ränteutvecklingen, och bostadsmarknaden. Rapporterna ges ut tio gånger per år — sex nummer djupdyker i ränteutvecklingen och fyra i bostadsmarknaden.