Publicerad: 4 juni, 2024

Brf-styrelse? Tänk på det här inför sommaren

Nu är sommaren här med semester och lata dagar på schemat, men om du bor i en bostadsrätt finns det några saker som är viktiga att tänka på. Vem ska man kontakta om något akut händer – och vilka regler är det egentligen som gäller kring grillning på balkongen och uthyrning i andra hand?

– Det är bra om styrelsen har alla bitar på plats innan de går på semester, säger Morgan Björklund, försäljningschef Brf på SBAB.

Det finns många fördelar med att bo i en bostadsrätt. Du har stor frihet att påverka både ditt boende och miljön i huset. Det är även många bostadsrättsföreningar som anordnar allt från sommarfester till boulekvällar och loppmarknader. Alla som sitter i en styrelse är själva boende i huset, men under sommaren kanske inte alla är hemma eller tillgängliga för att kunna svara på frågor.

– Det är bra att börja förbereda inför sommaren i god tid. Även styrelsen behöver ledigt från sina uppdrag, säger Morgan Björklund.

Morgan Björklund, Försäljningschef Brf, SBAB

Råd till brf-styrelsen

Här kommer tips och råd till alla styrelser runt om i Sverige så att alla medlemmar kan känna sig trygga under årets varmaste månader.

Samla viktig information

Skapa en lista med viktig information inför sommaren så att alla medlemmar vet vem de ska kontakta vid exempelvis vattenläckor eller stopp i avloppet. Meddela även alla boende om pågående projekt, och hur de kommer att fortlöpa under sommaren.

Tänk på att bedrägerier ökar under sommaren

Bedrägerier med bland annat falska fakturor ökar under sommaren. Därför är det extra viktigt att ha koll på ekonomin. Den vanligaste formen av bedrägeri är bluff-fakturor. Håll ordning och reda på fakturahantering. Bestäm vem som ska ha ansvar för kontakt med banken och förvaltaren, men även vem som har attesträtt. Säkerställ också att alla i styrelsen har rätt behörigheter för att vara i kontakt med bank och förvaltare.

Hyra ut i andra hand

Idag är det många som vill hyra ut sin bostadsrätt under sommaren. Kommunicera tydligt till alla medlemmar vad som gäller i er förening kring andrahandsuthyrning. Bestäm er för om det är okej med korttidsuthyrning, som till exempel Airbnb. Diskutera också vilka åtgärder som ska vidtas om någon hyr ut sin bostad utan tillstånd.

– Skapa en lista med viktig information inför sommaren så att alla medlemmar vet vem de ska kontakta vid exempelvis vattenläckor eller stopp i avloppet. Bestäm även vem som ska ha ansvar för kontakt med banken och förvaltaren, säger Morgan Björklund.