Senaste rapporterna
-
Boräntenytt nr 2 2025
Inflationen har stigit trendmässigt de senaste månaderna och legat tydligt över Riksbankens mål två månader i rad. Även om det finns vissa faktorer, till exempel att företagen planerar för fler prishöjningar, som i ökad utsträckning pekar mot höjda priser även framöver, bedöms uppgången vara temporär. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka, och hushållen håller hårt i plånboken. Svensk ekonomi är betjänt av ytterligare en sänkning av styrräntan. Den senaste tidens uppgång i både långa och korta marknadsräntor har bidragit till att bolåneräntorna har gått upp. En sänkning av styrräntan kan få den rörliga bolåneräntan att sjunka någon igen. På ett års sikt bedöms de längre bundna bolåneräntorna ligga något högre än idag.
Boräntenytt
-
Små, små ljusglimtar för hårt pressade bostadsbyggare
Under förra årets sista kvartal var det, i genomsnitt, balans mellan den beräknade potentiella efterfrågan och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. I Stockholms- och Skåne län var det dock tydliga underskott på villor. Trots lägre inflation och bolåneräntor syns ingen uppgång i antalet verifierat sålda nya bostäder jämfört med för ett år sedan. Däremot syns en tydlig uppgång i antalet bokade nya bostäder och markant kortare försäljningstider.
SBAB Booli Housing Market Index
-
Boprisförväntningarna sjunker tredje kvartalet i rad
Det är fler bostadsägare som tror på stigande bostadspriser än sjunkande, men nettotalet sjunker för tredje kvartalet i rad. 51 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. 33 procent tror på stillastående priser. Främsta skälen till en prisuppgång anges vara hög efterfrågan och sjunkande bolåneräntor. Bland de som i stället tror på fallande bostadspriser anges ett svagt efterfrågetryck och stramare krav på bankernas kreditgivning som huvudskälen för detta.
SBAB Boprisindikator
-
Bomarknadsnytt nr 1 2025
BNP förväntas öka med 1,8 procent i år, men arbetslösheten kommer troligen att vara lika hög som förra året. Inflationen beräknas i snitt ligga strax under 3 procent, vilket är över Riksbankens mål. Den senaste tidens kraftiga inflationsökning är svår att förklara och beror inte på internationella faktorer. Den gör att det troligen inte blir någon mer sänkning av styrräntan före sommaren. Eftersom svensk ekonomi går knackigt kan det ändå bli en sänkning av styrräntan – men först i augusti. Detta innebär att den rörliga bolåneräntan sannolikt inte kommer att sjunka under 3 procent till sommaren. Bostadspriserna väntas öka med knappt 6 procent i år och 4 procent nästa år. Antalet årligen påbörjade nya bostäder når 30 000 först 2028.
Bomarknadsnytt
-
Bostadsprisdjungeln – Insiktsrapport nr 7 2025
Att förstå bostadsprisernas utveckling i Sverige kan vara svårt då olika statistikleverantörer använder olika metoder. Denna rapport visar att SBAB/Boolis och Valueguards respektive mått har bäst precision för både villor och bostadsrätter och i synnerhet på månadsbasis. För villor ger Mäklarstatistiks mått mycket lika resultat som de två förstnämnda men bara jämförda som rullande tremånadersnitt. SCB:s mått för villor är också likvärdigt men har en tidsförskjutning på ungefär tre månader då det utgår från tillträdes- inte affärsdatum.
Hållbar bostadsmarknad – Insiktsrapporter
-
Boräntenytt nr 1 2025
Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter både i januari och maj. Den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas sjunka till 3,1 procent i februari för att sedan bottna på knappt 3,0 procent i juni. Effekten av sänkningen av styrräntan motverkas av att bruttomarginalen på bolån antas öka stegvis samtidigt som sparräntorna inte sänks i samma takt som styrräntan. Den högre bruttomarginalen gör att den rörliga snitträntan antas stiga till 3,1 procent till början av 2026. Enligt prognosen finns ingen tydlig fördel i kronor av att binda sin ränta på längre tid än 3 månader. Samtidigt visar den att påslaget på räntan för den som vill komma undan ränterisken är liten för samtliga bindningstider.
Boräntenytt