Ha en bra årsstämma!
Snart är det säkert dags för årsstämman i er bostadsrättsförening! På den här sidan har vi samlat tips och lite bra vetande för att göra ert styrelsearbete smidigare och årsstämman lite roligare.
Häng på!
Inför stämman
- Var förberedda på frågor – Det kan komma frågor som är lite svåra att svara på, längre ner har vi samlat några av dem tillsammans med kunskapssidor, så ni kan känna er trygga i svaren.
- Passar tiden? – Se till att infon om stämman kommer ut i god tid, och välj en tid som passar. Kom ihåg att ha kul! Kanske kan ni kombinera årsstämman med en gårdsfest på kvällen?
- Bra beslut börjar med bra underlag – Se till att alla har fått handlingarna i tid och att de är enkla att förstå. Ju bättre förberedda alla är, desto smidigare blir diskussionerna.
Under årsstämman
- Gott tugg ger gott snack – Kaffe och något gott till på gör mötet både trevligare och mer effektivt. En bra stämning leder ofta till bättre diskussioner!
- Kör med öppna kort – Gå igenom året som har gått, varför ekonomin och underhållsplanen ser ut som den gör och planen framåt. Försök att förklara på ett sätt som alla hänger med på. Ingen gillar siffror som känns krångliga!
- Kom ihåg att ni är grannar! – Ni kanske inte alltid tycker lika, men en schysst ton gör stor skillnad. Lyssna på varandra, respektera olika åsikter och kom ihåg att ni ska mötas i trapphuset även imorgon!


Här har vi kunskapsguider inom lån, sparande och nyckeltal
Här förklarar Morgan Björklund, Chef Brf på SBAB, vilka nyckeltal i årsredovisningen som är lite extra bra att ha koll på och vad de faktiskt säger om föreningens ekonomi.
Ni har säkert lån med er förening, men hur ska man tänka kring dem egentligen? Vi går igenom olika finansieringsmöjligheter och hur en smart finansieringspolicy kan göra livet enklare för föreningen.
Vi guidar kring buffert och sparande för brf:er. Hur ska man tänka kring sparande och amortering? Få koll på grunderna så att ni står rustade inför oväntade händelser och kommande renoveringar.
Bra frågor att ha koll på!
Vilka reparationer och vilket underhåll kommer att göras under det kommande året? Finns det någon långsiktig underhållsplan?
Berätta på ett transparent sätt vad som planeras för de närmaste åren och hur reparationerna är tänkta att betalas. Det kan vara bra att också förklara hur underhållsplanen ser ut på lång sikt, de flesta brukar sträcka sig över 50 år. Kommer föreningen behöva låna? Kommer avgiften att höjas?
Hur ser driftskostnaden ut för fastigheten och finns det något att göra för att påverka den?
Här kan det vara bra att hänvisa till Resultaträkningen. Leta upp raden Driftskostnader. Där anges beloppet för föreningens samlade driftskostnader som till exempel värme, vatten och sophämtning. Jämför gärna mot föregående års siffror och förklara om något har blivit dyrare eller billigare.
Kommer avgiften att förändras?
Här är det bra att förklara att det är mycket som påverkar avgiften. Allt från lån och räntor, till driftskostnader och reparationer. Visa på vilka kostnader som påverkar avgiften i just er förening och se om det kan finnas något att göra åt dem.
Kommer räntan att förändras på föreningens lån? Hur stor andel har jag av föreningens skulder?
Hänvisa till föreningens årsredovisning och Balansräkningen. Där anges Långfristiga skulder eller Fastighetslån och visar hur mycket lån som föreningen har. Berätta om föreningens lån, om någon del har bunden ränta och i sådana fall hur länge. Här är ett bra tillfälle att förklara föreningens strategi kring lån, räntor och avgifter!

Det här är bara början!
Vi hoppas att ni fått lite kött på benen inför årsstämman. Här på vår hemsida kan ni hitta schyssta erbjudanden för sparande och fastighetslån, viktig kunskap och artiklar om kvarteret och omvärlden, samt massor av tips för en tryggare och mer hållbar ekonomi för föreningen. Utforska mer, kom ihåg att ha kul, och ha ett bra föreningsliv!