Inflationen – mätt som förändringen i den allmänna prisnivån det senaste året – fortsatte att sjunka i april. Den låg då strax över Riksbankens mål på 2 procent. De senaste sex respektive tre månaderna har dock inflationen i genomsnitt legat under målet. De höga olje-, naturgas-, frakt- och elpriser, samt globala livsmedelspriser som bidrog till att dra upp inflationen under hösten 2021 och våren 2022 har fallit tillbaka. Även prisuppgångarna på olika typer av tjänster, som Riksbanken oroat sig för, är på tydlig tillbakagång.
Det går samtidigt förstås inte att utesluta risker som kan drar upp inflationen igen och som gör att Riksbanken inte kan sänka styrräntan i den takt som vi nu bedömer. Det handlar framför allt om olika geopolitiska risker som en eskalering av konflikten runt Gaza och Röda Havet och den mellan Kina och Taiwan som kan skapa nya störningar i de globala leveranskedjorna. Samtidigt finns vissa ekonomiska signaler om att Riksbanken lika gärna riskerar att skjuta under målet med i så fall onödig negativ påverkan på arbetslösheten. Det finns således risker som pekar åt lite olika håll.
Riksbanken väntas sänka styrräntan igen i augusti
Det mesta talar ändå just nu för att inflationsspöket är fullt ut besegrat och att Riksbanken därför – enligt vår bedömning – kan sänka styrräntan mer i år än med de totalt 0,75 procentenheter man har aviserat hittills. Inhemska faktorer i form av ökande arbetslöshet och – relativt omvärlden – måttliga löneökningar, en räntekänslig ekonomi, samt inflationsförväntningar helt i linje med målet, bör väga tyngre än oron för kronkursen. Att Riksbanken valde att sänka styrräntan före Europeiska centralbanken (ECB) verkar inte heller ha påverkat kronan negativt. Vi ligger mot denna bakgrund därför fast med vår tidigare prognos om totalt fem sänkningar av styrräntan i år om vardera 0,25 procentenheter (se tabell 1).