Publicerad: 12 april, 2024

Sugen på att köpa fritidshus?

Det är vår i luften och långhelgerna blir fler i kalendern. För en del innebär det fler möjligheter att åka till fritidshuset och för andra att idén om att kanske köpa ett väcks.


SBAB har låtit fråga 1 000 personer om deras syn på fritidshus. Av undersökningen framgår att om svenskarna får drömma fritt kring fritidshus vill hela 82 procent ha ett. Ett lättskött hus nära vattnet som går att utnyttja året runt tycks stå överst på önskelistan. Att köpa ett fritidshus är dock ett stort ekonomiskt beslut. Nedan finns fyra punkter att reflektera kring innan du slår till!

Hur ser din/er budget ut?

Av vår undersökning framgår att majoriteten av de som inte äger ett fritidshus idag men som skulle vilja köpa ett, kan tänka sig att betala upp till 4 000 kronor i månaden för det. Fundera på hur mycket pengar du skulle kunna tänka dig att lägga varje månad.

Läget, läget och läget?

Många vill att fritidshuset ska ligga nära vatten men det kan också vara andra saker som är viktigt. Så som att det ligger avskilt och privat, nära bekvämligheter eller nära bostaden så att det går att åka dit ofta. Hur man väljer att prioritera när det kommer till plats påverkar ofta priset i stor utsträckning. Fritidshus som ligger längre från vattnet är till exempel ofta billigare – möjligen är det vad som krävs för att ni ska kunna få ihop kalkylen. Reflektera över ditt eller era behov.

Hur ska det användas?

Majoriteten av de som äger ett fritidshus idag uppger att de använder det sju veckor eller mer varje år. Hur mycket tid man planerar att spendera i fritidshuset och när på året man planerar att vara där påverkar vilken standard man bör titta efter. Ska man spendera mycket tid där året om krävs ett värmesystem som möjliggör det. Förmodligen uppskattas också en högre standard generellt så som diskmaskin, vattentoalett och möjlighet till Wi-Fi vid eventuellt distansarbete. Ett sådant fritidshus är troligen dyrare både att köpa och i drift jämfört med ett enklare, men å andra sidan kanske det används mer.

 

Behov av renovering och underhåll?

Fundera på om det krävs några renoveringar redan i början för att anpassa fritidshuset till era behov och önskemål. Undersök också noga husets skick för att få en bild av vilket underhåll som krävs framgent. När behöver till exempel tak, kök och bad renoveras? En del ser underhållet av fritidshuset som en del av charmen, medan andra föredrar att ägna semestern åt annat än att måla. Utgå från er kompetens och era preferenser, hur mycket ni kan och vill göra själva. Om ni inte kan och vill lägga tid på huset, vad är det då för hjälp ni kommer att behöva ta in och vad kostar det? Kanske är inte ett renoveringsprojekt rätt för er utan snarare är det kanske ett välskött eller rent av nybyggt hus ni söker.