Publicerad: 12 februari, 2021

Spara eller amortera?

Funderar du på om du ska spara eller amortera? Då är du inte ensam. Amortering kan ses som ett sparande.

Det du amorterar betalar av din skuld på bostaden men täcker knappast varken tandläkarräkning eller en lagning av bilen. Det är verkligen allra bäst att ha en mix av både amortering och ett sparande, om det går.

Det här kan påverka

1. Alla har olika förutsättningar att spara. Det är lätt att jämföra sig med den som kan spara mer än du, gör inte det! Ett litet sparande är bättre än inget alls.

2. De sparade pengarna kan täcka oförutsedda utgifter. För visst kan det hända oplanerade saker i livet som kostar pengar.

3. Att ha lite pengar sparade är bättre än ingenting alls. Räkna ut vad dina omkostnader är under en månad, det kan bli en bra måttstock. Bor du exempelvis i hyresrätt behöver du inte spara till eventuella kostnader på ditt boende.

4. Att spara för det oförutsedda kan upplevas som luddigt, eftersom man inte vet vad man ska ha pengarna till. Sätt ett mål för ditt sparande, kanske hägrar en ny bostad eller en långresa.

5. När du kommit en bit på väg i ditt sparande kan du fundera på fördelningen, kanske vill du spara lite i fonder eller aktier. Man kan se sparande i aktier och fonder som något på längre sikt, det finns också en viss risk att sparandet sjunker i värde. Det är alltid bra att spara på sparkonto med ränta också. Pengar du lättare kan komma åt när du behöver.


Vill du veta mer?

Förmögenhet och boende

Din bostad är den en del av dina ekonomiska tillgångar. Andra tillgångar kan vara pengar på ett lönekonto eller sparkonto, samt fonder och aktier.

För de flesta hushåll är tillgångarna som störst innan man går i pension, när man äger sitt boende. Som ung är sparandet ofta en förutsättning för att betala kontantinsats. Sparandet byts ut mot en bostad och ett bostadslån.

Lagar och regler kan begränsa din valfrihet

Man kan inte välja att amortera ett valfritt belopp, det styrs av belåningsgraden, det vill säga din skuld i förhållande till bostadens värde. En belåningsgrad på mellan 50 eller 70 procent innebär en amortering på 1 procent. Över 70 procent i belåningsgrad innebär en amortering på 2 procent. Lånar du mer än 4,5 gånger din totala årsinkomst före skatt (bruttoinkomst) amorterar du ytterligare 1 procent av bolånet per år, utöver redan befintliga amorteringskrav.

Läs också