Publicerad: 13 januari, 2021

Tips om du ska flytta hemifrån

Funderar du eller någon i din närhet på att flytta hemifrån? Kanske är det den första flytten som är den allra största. Det kan därför vara mycket att tänka och fundera på. Här har vi samlat våra bästa tips. 

Många minns de första stapplande stegen ut i vuxenlivet. Och även om många andra minnen bleknar brukar minnet av den allra första bostaden etsa sig fast.

Det är få förunnat att som första bostad äga en egen bostadsrätt, många unga hyr i andra hand. Därför har SBAB (i november 2020) gjort en kartläggning som visar hur kostnaderna ser ut om man antingen hyr eller äger sin bostad. Det visar sig att i 11 av de undersökta kommunerna är det dyrare att hyra i andra hand.

Men misströsta inte – det går att flytta hemifrån. SBAB har till exempel gjort en guide om konsten att flytta hemifrån. Där får du bra tips och svar på många vanliga frågor som kan uppstå när du ska köpa din första bostad.


Våra bästa tips på vägen:

1. Bo billigt i andrahand

Blir viljan att flytta hemifrån stark och du hittar ett andrahandskontrakt – försök då att hitta en bostad som möjliggör att du kan både bo och spara.

2. Ha tålamod!

Kan du bo kvar i föräldrahemmet ger det dig med inkomst en möjlighet att spara mer. Kanske kan du göra mer hemma som betalning för att bo kvar, till exempel hämta småsyskon vid skolan, hjälpa till med renovering om du kan, och kanske göra något annat underhåll som inte riktigt blivit av.

3. Hjälp med lånet

Ha en dialog mellan föräldrar och barn. Undersök möjligheterna till att exempelvis dina föräldrar blir medlåntagare eller att de lånar ut till hela eller delar av kontantinsatsen. Läs på hur det går till och när ni bestämt er – skriv avtal.

4. Spara hårt!

Är det den egna bostaden som är drömmen med stort D. För att nå dit måste många prioritera bort väldigt mycket annat. Var målmedveten i ditt sparande.

5. Sätt mål

Räkna ut mål och delmål baserat på hur mycket du måste ha som kontantinsats, för det kan variera beroende på var du vill bo. Med Kontantinsatskollen kan du enkelt räkna ut hur mycket du behöver betala i kontantinsats beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i.

6. Tänk utanför boxen

Många tänker att de vill bo på ett specifikt ställe. Bredda dig. Ju längre ut från stadskärnan, desto billigare blir bostäderna att köpa.

7. Sharing is caring

Att dela ett första- eller andrahandskontrakt med en eller flera blir ofta billigare än att hyra helt ensam.

Läs också