Vanliga frågor och svar om bolån och sparande just nu!

Vi förstår att svängningarna i världsekonomin kan bidra till en hel del frågor. Oavsett om du ska köpa eller sälja bostad eller har frågor om ditt sparande vill vi hjälpa dig att ta beslut som du känner dig trygg med.

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna just nu. Om du har fler frågor – tveka inte att fråga vår chattbot Bo!

Frågor om bolån

Hur påverkas bolåneräntan av osäkerheten i ekonomin?

Osäkerheten gör det dessvärre mycket svårt att mer exakt förutspå hur bolåneräntorna kommer att utvecklas. De långa globala marknadsräntorna som påverkar även de svenska bolåneräntorna har rört sig både uppåt och nedåt på senare tid när det kommit ny omvärldsinformation – inte minst nya utspel om tullar från USA:s president Donald Trump.

SBAB:s ekonomer räknar för närvarande med att bolåneräntorna det kommande året kommer att ligga i spannet 3–4 procent beroende på bindningstid. Bedömningen är dock osäker.

Hur ska jag tänka kring att binda räntan eller inte?

Det finns inte ett enkelt svar på frågan då det är väldigt individuellt. För dig som vill veta vad kostnaden blir kan det vara klokt att binda hela eller delar av ditt bolån. Och såklart det omvända; om du har marginaler att klara plötsliga ränteuppgångar så kan det vara en fördel att välja en rörlig ränta på ditt bolån.

Jag planerar att både sälja och köpa bostad snart – hur ser bostadsmarknaden ut just nu?

Temperaturen på bostadsmarknaden har ökat trendmässigt men relativt långsamt sedan hösten 2022, men kommit av sig den allra senaste tiden. Troligen spelar den osäkra situationen i omvärlden en roll för detta. Med undantag för bostäder i vissa populära områden är bostadsmarknaden för närvarande betydligt kyligare än vid ett normalt konjunkturläge.

Utbudet av bostäder är dessutom rekordstort. Det innebär att det finns många bostäder att välja mellan, vilket gör att man inte kan räkna med att det går lika snabbt att sälja sin bostad som för några år sedan. En fördel med detta kan samtidigt vara att det finns många bostäder att välja på för den som ska köpa bostad och att budgivningarna inte blir lika forcerade som när marknaden är som hetast.

När ändras räntan på mitt bolån?

Har du redan ett bolån med 3 månaders bindningstid fastställs räntan på räntejusteringsdagen, du hittar din nästkommande räntejusteringsdag i appen eller via vår internetbank. Om du har ett befintligt bolån som är bundet och som ska villkorsändras kommer din nya ränta fastställas på villkorsändringsdagen då ditt lån automatiskt går över till 3 månaders bindningstid.

Bra att veta: I internetbanken och i appen kan du binda ditt lån med 3 månaders bindningstid när du vill. Där kan du också se vilka lån du kan binda och vilken ränta vi kan erbjuda dig just nu. Räntebindningsflödet är tillgängligt mellan klockan 07:00-22:30 alla dagar i veckan

Var kan jag se när räntan på mitt bolån kan komma att ändras?

I internetbanken och i appen kan du se när räntan på ditt bolån kan ändras under menyalternativet "Boende”. Har du bundna bolån framgår det vid villkorsändringsdagen. Har du rörliga bolån framgår det istället vid räntejusteringsdagen.

Frågor om sparande

Hur påverkas sparräntan av osäkerheten i ekonomin?

Osäkerheten gör det dessvärre mycket svårt att mer exakt förutspå hur sparräntorna kommer att utvecklas. De långa globala marknadsräntorna som påverkar även de svenska sparräntorna har rört sig både uppåt och nedåt på senare tid när det kommit ny omvärldsinformation – inte minst nya utspel om tullar från USA:s president Donald Trump.

SBAB:s ekonomer gör inga prognoser över just sparräntorna. Som sparare bör man dock ställa in sig på att räntorna kan variera både upp och ned beroende på hur räntorna utvecklas i vår omvärld och så länge den stora osäkerheten består.

Hur ska jag tänka om jag snart behöver mina sparade pengar?

Om det är pengar som du måste ha i närtid, till exempelvis till en kontantinsats till en bostad, kan det vara klokt att överväga om du ska plocka hem pengarna.

Hur ska jag göra med mitt regelbundna månadssparande?

Om du i första hand sparar för att ha en buffert med pengar att ta av vid behov brukar ett gott råd vara att göra det på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti. Leta efter en bank som ger en schysst ränta på sparandet. SBAB har sådana sparkonton. Låt inte pengarna ligga på ett sparkonto med mycket låg sparränta eller på ett lönekonto där räntan i de flesta fall är noll procent.

Om du redan har fått ihop en sparbuffert kan du ta lite större risk i ditt sparande, till exempel genom att spara i ränte- eller aktiefonder. Pengar som du behöver på något års sikt bör du dock inte placera i sådant sparande då det är högre risker här än att sätta in dem på ett banksparande med insättningsgaranti. Om du ska spara i ränte- eller aktiefonder och även i enskilda aktier, brukar man säga att det är bra om du har en sparhorisont på ungefär 5–10 år eller längre.

Vad händer när räntan på sparkontot ändras?

När vi ändrar räntan på vårt sparkonto så gäller den nya räntan för alla – både för dig som redan har ett konto hos oss och för dig som planerar att öppna ett nytt sparkonto. Vid ränteändring räknas ny räntesats från och med den dag ränteändringen träder i kraft.

Var informerar ni när sparräntan ändras?

Genom att prenumerera på räntan får du ett mejl varje gång vi ändrar sparräntan.

Du hittar också alltid våra aktuella sparräntor under våra räntor, i internetbanken och i appen.

Vad händer om jag vill avsluta mitt fasträntekonto i förtid?

Du kan avsluta ditt fasträntekonto i förtid mot en avgift. Du får då räntan för dagarna du haft pengarna bundna minus en avgift som beror på hur mycket som återstår av bindningstiden. Avgiften är 1 % årlig ränta på den återstående bindningstiden, dock lägst 500 kronor.

Avgiften beräknas så här: Insatt belopp * 1 %/365 dagar * antal dagar kvar. Läs mer och se räkneexempel här.

Vart är bolåneräntan på väg?

Läs mer om vad vår chefsekonom Robert Boije tror kommer hända med bolåneräntan framöver, hur vår räntesättning funkar och vad som kan vara bra att tänka på innan du väljer rörlig eller bunden ränta på ditt bolån – eller en mix av båda.