Brf:ens sparande — Hur ska ni tänka?
Här har vi samlat tips och kunskap om sparande för brf:er.
Vad innebär sparande för brf:er?
Att ha ett sparande är ett måste i en välmående bostadsrättsförening (brf). Det är en viktig trygghet, både för föreningen och medlemmarna. Dels för att säkra framtida investeringar i fastigheten, dels för att kunna hantera plötsliga utgifter. Att löpande spara till en buffert är därför viktigt både på kort och lång sikt.
Med en buffert kan ni:
- Hantera akuta reparationer eller skador
- Hantera vissa planerade åtgärder, till exempel mindre renoveringar
- Vara mer flexibla när det kommer till föreningens ekonomi
Utan en buffert kan ni behöva:
- Utöka era lån, vilket påverkar föreningens kostnader
- Höja avgifterna för att kompensera för ökade kostnader
- Nedprioritera nödvändigt underhåll, vilket kan leda till att skicket på fastigheten blir sämre
Kom ihåg! Sparandet kan se olika ut beroende på föreningens förutsättningar, men en buffert bör minst motsvara fastighetens löpande kostnader för tre månader.
Amortering och sparande
Utöver att löpande spara till en buffert är det också viktigt att ni amorterar på era lån. Amortering kan ses som en typ av sparande. Genom att amortera minskar ni er skuld. Ni skapar därmed utrymme för att ta nya lån om ni till exempel behöver finansiera större underhåll av fastigheten.
Här förklarar vi skillnaderna på amortering och buffertsparande och varför båda är viktiga för föreningen.
- Amortera och sänk kostnader över tid
Amortering bidrar till en lägre lånekostnad över tid eftersom räntekostnaderna är baserade på hur stort lånet är. I takt med att ni minskar lånet, minskar ni också era kostnader på sikt. Amortering gör det dessutom möjligt för er att ta nya lån i framtiden. - Spara i en buffert
Även om amortering kan vara ett sparande bör ni komplettera det med ett löpande buffertsparande. Bufferten ska täcka mindre underhållskostnader som fastigheten kräver, samt oförutsedda utgifter som kan uppstå.
Alltså, ju mer ni amorterar desto lägre blir era räntekostnader på sikt. Det ger er möjligheten att utöka lån när fastigheten kräver underhåll som ni inte kan finansiera med egna medel.
Hitta en bra balans
Att hitta en balans mellan rimliga nivåer på buffertsparande och amortering kan vara en utmaning. Vad som är bäst för er beror bland annat på fastighetens behov av underhåll samt föreningens belåningsgrad.
Om fastigheten är i behov av olika underhåll bör ni säkra en bra buffert för att kunna finansiera hela eller delar av den förväntade kostnaden. Handlar det i stället om en nyproducerad fastighet är det vanligt att belåningsgraden är hög. Då bör fokus ligga på att amortera för att minska skulden och räntekostnaderna.
Som kund hos oss hjälper våra kundansvariga er med en anpassad plan för att säkra ett stabilt sparande på kort och lång sikt. Kontakta oss så berättar vi mer.
Hur mycket ska ni spara?
Hur mycket ni ska spara beror på föreningens förutsättningar. Till exempel så kan en mindre förening vara mer beroende av ett eget kapital.
En balanserad ekonomi är när ert sparande är anpassat efter er underhållsplan och de investeringar ni vill göra. Titta på era intäkter och utgifter samt vilket underhåll ni planerar för fastigheten.
Ett riktmärke är att:
- Amortera 1–2 % årligen av föreningens lån.
- Det totala sparandet bör över tid ligga på minst 150 kr per kvadratmeter, men helst över 250 kr.
- Storleken på bufferten ska kunna täcka tre till sex månaders utgifter. Det vill säga olika driftkostnader som el, värme, städning och sophämtning, samt kostnader för lån.
Kom ihåg att bufferten inte är en engångsinsättning. Genom att säkra ett bra sparande skapar ni trygghet både i föreningen och för medlemmarna. Ha en långsiktig plan och justera om behovet förändras.
Nyckeltal — Sparande per kvm
Efter att nya lagar trädde i kraft 2023, behöver ni som brf redovisa fler nyckeltal i er årsredovisning. I samband med lagändringar tog vi fram en lathund.
Ett av de nya nyckeltalen är sparande per kvadratmeter (kvm). En bra riktmärke är att sparandet ligger på minst 150 kr per kvadratmeter över tid. Ett värde över 250 kr per kvadratmeter anses däremot som bra. Ligger ni under 150 kr bör ni titta närmare på ert sparande.
Nyckeltalet ger en bra bild av föreningens avgiftsnivå, och huruvida föreningen kan klara olika underhållsbehov eller kostnadsökningar. Nyckeltalet gör det också enklare för köpare att jämföra föreningar, men också för styrelsemedlemmar att hålla koll på föreningens ekonomi.
Ta klokare beslut med Booli Pro Brf-analys
Vilka insatser är egentligen bäst för föreningens ekonomi? Booli Pro Brf-analys ger er fakta för att ni ska kunna ta välgrundade beslut – både på kort och lång sikt.
- Få koll på viktiga ekonomiska nyckeltal
- Hitta möjligheter att sänka era kostnader
- Överblick på prisutveckling
Dela upp sparandet på flera konton
Det är vanligt att dela upp sparandet på flera konton för att matcha både de omedelbara och långsiktiga behoven. Då ligger oftast en del av bufferten på ett tillgängligt konto utan bindningstid. En annan del är i stället placerad på ett konto med bindningstid, men med högre avkastning.
Huruvida ni väljer flera sparkonton beror bland annat på storleken på er buffert och hur er underhållsplan för fastigheten ser ut. Här förklarar vi möjligheterna med olika sparkonton.
- Sparkonto utan bindningstid: Pengar på ett vanligt sparkonto som alltid är lättillgängliga för oväntade utgifter.
- Sparkonto med kort bindningstid: Placeringar med kortare bindningstider, till exempel konton med högre ränta där pengarna binds under 6 till 24 månader. Dessa medel kan vara för åtgärder som är planerade inom de närmaste åren.
- Sparkonto med längre bindningstid: Långsiktiga placeringar är sparande där pengarna binds över en längre tid, oftast mellan 1 till 5 år med en bestämd avkastning.
Vi erbjuder sparkonto och placeringskonto med trygga villkor och schysst ränta. Här kan ni läsa mer om vad vi erbjuder.
Så kan ni börja spara
Ni har troligen redan ett sparande i er brf, men här är några enkla steg för att sätta sig in i föreningens sparande och börja bygga en smartare buffert:
- Se över föreningens ekonomi och underhållsplan
Få en tydlig bild av era nuvarande inkomster och utgifter, samt vad för underhåll ni planerar i närtid för fastigheten. - Skapa en plan för ert sparande
Bestäm hur mycket ni ska sätta av varje månad till er buffert, samtidigt som ni amorterar på era lån. - Välj rätt sparkonto(n)
Ett sparkonto ska ha schysst ränta och inga avgifter. Det är viktigt att välja ett eller flera sparkonton som passar era behov. Utgå från er underhållsplan och dela upp sparandet för att möta era behov både på kort och lång sikt. - Följ upp ert sparande
Se till att ni löpande ser över era placeringar. Kan ni spara mer pengar på sparkonto med ränta, eller bör ni binda mer pengar?
Kom igång med sparandet redan idag
Att bygga upp en buffert är ett av de viktigaste stegen ni kan ta för att säkra er bostadsrättsförenings framtid. SBAB hjälper er att hitta rätt sparalternativ med:
- Schysst ränta från första kronan
- Möjlighet att placera pengar både på kort och lång sikt
- Konton omfattas av insättningsgarantin
Läs mer om vårt erbjudande nedan.
SBAB-konto
Passar er som vill placera riskfritt på kort sikt och ha pengarna fullt tillgängliga och utan bindningstid. SBAB-kontot har fria uttag och med ränta från första kronan.
Placeringskonto
Passar er som vill placera på lite längre sikt med möjlighet till högre avkastning. Bind era pengar mellan 3 månader och 5 år med fast ränta under hela bindningstiden.
Vi är experter på sparande! Vill ni säkra ett bra sparande för er förening, hjälper vi er med att hitta rätt sparalternativ.
- Konton omfattas av insättningsgarantin
- Sparat kapital ger en bättre ekonomisk stabilitet
- Bygg er buffert med schysst ränta