Publicerad: 5 december, 2023

Ny undersökning: 4 av 10 känner stress inför jul

Många känner stress inför jul, och det som stressar mest är kostnaderna för julklappar och mat. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik ger här därför fyra tips för en lyckad jul – och lägre kostnader.


Det börjar lacka mot jul. En tid präglad av ledighet och tid för familjen. Men också höga förväntningar och kostnader. Faktum är att enligt SBAB:s senaste undersökning så är 4 av 10 stressade inför jul. Mest stressande är kostnaderna för julklappar och mat. Det är dock inte bara kostnaderna som stressar utan också julstädningen och att träffa släkten.

Kostnaderna för julklappar stressar de som är mellan 18–34 år mest. 15 procent av den åldersgruppen svarar det. Motsvarande siffra för de mellan 56–79 år är bara 2 procent. De i den äldre åldersgruppen är generellt sett mindre stressade inför jul och bland dem som ändå är stressade anges julstädningen och pyntningen som det största stressmomentet. Det finns också en tydlig skillnad mellan könen. Totalt bland de tillfrågade i åldern 18–79 år uppger 47 procent av kvinnorna att de är stressade inför årets jul men bara 38 procent av männen.

Det som förenar de som är unga och kvinnor är att de generellt sett har sämre ekonomi än de som är äldre respektive män. Det kan vara en av förklaringarna till att de båda grupperna också är mer stressade över framför allt kostnaderna för julklappar.

Juletiden borde inte präglas av stress över kostnaderna. Det som borde stå i fokus är gemenskapen, snarare än en massa dyra julklappar. Samtidigt är det en tuff situation för många. Ekonomin är ansträngd samtidigt som förväntningarna, inte minst från barnen, ofta är höga. Nedan ger jag därför fyra tips för en lyckad jul – och lägre kostnader.


4 tips för en lyckad jul – och lägre kostnader

1. Planera och sätt en budget

Bestäm hur mycket pengar du kan och vill spendera på julen. Gör en budget som inkluderar kostnader för mat, presenter och annat förenat med ditt julfirande. Genom att planera innan och anpassa julen till dina ekonomiska förutsättningar undviker du en ekonomisk baksmälla i januari.

2. Gör det själv eller köp begagnat

I stället för att köpa dyra presenter så går mycket att göra själv. Baka dina favoritkakor och ge bort i en vacker burk eller ge bort en bok där du skrivit dina favoritrecept. Enligt vår undersökning kan hela 64 procent också tänka sig att ge bort något de redan äger eller köpt begagnat. Gör slag i saken. Det är ekonomiskt, personligt och bra för miljön.

3. Handla smart på rean

Tidigare var rea förknippat med mellandagarna – nu inleds den i många butiker redan innan jul. Det innebär att det kan vara möjligt att handla julklappar till lägre pris. Planera redan innan vad du skulle vilja köpa, om det kommer på extrapris. På så vis undviker du spontana och onödiga inköp. Säkerställ att det faktiskt är ett bra pris genom att jämföra priserna i olika butiker. Glöm inte att också titta så att butiken har öppet köp som sträcker sig över jul om presenten sedan inte skulle passa.

4. Fokusera på gemenskap och upplevelser

Jul handlar ofta om att spendera mer tid med nära och kära. Låt det prägla också dina presenter. I stället för att fokusera på materiella gåvor så kan det vara uppskattat att ge gåvor i form av tid och upplevelser. Ge bort en middag hemma, en brädspels- eller filmkväll. Att skapa minnen och dela tid med de du bryr dig om är ofta det mest värdefulla och minnesvärda.



Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB


Läs också